Menu

Yorick Zwart speelt MONTYN

MONTYN is een reis door de tijd. Geen geschiedenisles, maar een vertelling over de mens. De mens Jan Montyn. Beeldend kunstenaar, levenskunstenaar, maar vooral een kat met negen levens.

Het had ook over U of mij kunnen gaan, maar zijn verhaal vertelt ook iets over ons. Het gaat over keuzes maken tijdens je leven. Misschien zijn zijn keuzes niet de keuzes die U of ik zouden maken, maar misschien ook wel. Het is kiezen voor passiviteit of activiteit. Kiezen voor het goede of het slechte. Maar wat is goed en wat is slecht? Deze en andere vragen worden in de voorstelling MONTYN indringend over het voetlicht gebracht.

Naar aanleiding van het boek MONTYN van Dirk Ayelt Kooiman hebben Ludo Hoogmartens en Yorick Zwart een voorstelling gemaakt over keuzes maken. Yorick Zwart verbeeldt het leven en werken van Jan Montyn, de kunstenaar die zich in WOII door een hang naar avontuur op 16-jarige leeftijd aansloot bij de Duitsers. En de gevolgen die deze ene keuze voor de rest van zijn leven heeft betekend.

Een theatrale reis langs de Wehrmacht, het Vreemdelingenlegioen, interneringskampen, de oorlog in Korea en eindigend in het gesticht.